Opplæring‎ > ‎Prosjektutvikling‎ > ‎

Krigsminne 1939 - 45

lagt inn 1. sep. 2016, 00:14 av Bjørn Enes   [ oppdatert 26. jul. 2017, 04:48 ]
Prosjekt Krigsminne.Memoar.no er eit dugnadsprosjekt i oppstartfasen hausten 2016. 
Les meir om korleis du kan ta del i dugnadsarbeidet på nettsida Dugnad,Memoar.no Krigsminne - av Nils Audun M. VassendenI dette opptaket frå 17. februar 2016 fortel Nils Audun Mugaas Vassenden om oppveksten sin i Klokkarvik på Sotra, og korleis han opplevde krigen som barn. 

Bygda var strategisk plassert ved innseglinga til Bergen. Far hans var lensmann og "jøssing" med nre kontaktar til motstandsrørsla og Nordsjøtrafikken. 

Unge Nils Audun var augevitne til ei rekke krigshandlingar både i april 1940 og de fem åra som fylgde. Han er ein god forteljar. 

Opptaket er to timar langt, men utstyrt med tekstfelt som gjer det enkelt å spole i. Alle tekstane finst på nettsida http://Vassenden.Krigsminne.Memoar.no

Intervjuar er Bjørn Enes    


Fridtof Apelthun:

Dette opptaket er gjort i 1998 av Jn Eidi og Jostein Saakvitne i prosjeiktet Norgesdokumentasjon. 

Fridtjof Apeltun (f.1922) vokste opp i Fjell på Sotra med fire søstre. Kristendom og politikk preget barndommen. I opptaket forteller han om tida under krigen da han var i marinens flyvåpen og stasjonert i London, på Island og Shetland. Han forteller også om etterktigstida og vanskelige rivninger mellom de ulike grupperingene som ble dannet under krigen - hjemmefront, utefront og tysklandsfangene. 

Religion var viktig for Apelthun, og han forteller om hvordan han ble læstadianer. 

Hele den oprinnelige dokumentasjonsteksten fra Norgesdokumentasjon er publisert på Apelthuns side Fridtjhof.Apelthun.Memoar.no Birgitta og Gabriel Nordanger

Dette intervjuet er eit av dei opptaka som vart gjort i prosjektet "Norgesdokumentasjon" i åra 1997-2000. 

Birgitta og Gabriel Nordanger vart intervjua heime av Jan Eidi og Oddvar Foss. I opptaket fortel dei om barndomsår og ungdomstid i dåverande Hordabø Kommune i Nordhordland (no: Radøy). 

Dei fortel om krigsåra, om russerfangeleiren  på Fossøy og om tyskerarbeid som Gabriel såg seg nøydd til å ta del i - sjølv om han fortel at han skjemdest, både den gong og no. 

Då lærarinna kom og fortalde at krigen var slutt, brukte Gabriel av dynamitten han hadde stole frå tyskarane til å lage fredssallutt.

Sjå meir om innhaldet i intervjuet på deiara eiga side - http://Birgitta-Gabriel.Nordanger.Memoar.no 

Comments