Opplæring‎ > ‎Prosjektutvikling‎ > ‎

Motkultur.Memoar.no

lagt inn 20. sep. 2015, 00:23 av Bjørn Enes   [ oppdatert 15. mar. 2016, 05:37 ]
http:fandom.memoar.org
Fandom.memoar.no er eit initiativ for å dokumentere norsk fandom. Omgrepet dekkjer ein subkultur som oppsto etter sterke impulsar fyrst og fremst frå USA på 1960-talet. Utgangspunktet var fascinasjonen for nye framtdsscenarier, slik den nye science fiction-litteraturen opna for. 

Initiativet til å starte dokumentasjonsarbeidet var teke hausten 2015 av to veteranar frå det fanniske miljøet på Vestlandet - Jostein Saakvitne og Arild Værness. 

Dei kan kontaktas på epostadressa fandom@memoar.no

Les meir på bloggen Motkultur70.blogspot.com

Fylgj prosjektutviklinga  på prosjektweb'enTom Larsen om STRILEDANS OG BYDANS på 60/70-tallet

Tom Larsen om striladans:

Jostein Saakvitne i samtale med Tom Larsen om hans unge dager i Bergen på 60/70-tallet. Tom gir en livfull beskrivelse om fenomenet striledans og hvordan musikk- og danselivet var i byn i disse tiårene. Jenter med brødskalk i håret og sjenerte gutter med brylcreme og tynne slips. Mye danseglede, og et yrende lokalt musikkliv.

Intervjuar: Jostein Saakvitne 
Foto: Lars Ole Hafsmo 

Opptaket er gjort i mars 2016. Kaj Skagen


Kaj Skagen er forfattar, i dag busett i Bergen. Han var ein av dei sentrale personane innanfor det motkulturelle, anarkistisk og antroposofisk inspirerte miljøet på 1960- og 70-talet. 

I dette opptaket frå den 19/10 2015 vert han intervjua på sitt eige kontor av Jostein Saakvitne frå Memoar. Kaj Skagen fortel om Forsøksgymnaset, ulike politiske og litterære aktivitetar, grupperingar på 60-, 70 og 80-tal. 

Han reflekterer også over perioden slik han ser den i dag. Han seier mellom anna at dei motkulturelle rørslene på 70-talet eigentleg ikkje sto for noko nytt, både hippiekulturen, antroposofien og marxismen hadde sine høgdepunkt langt tidlegare - dei vart berre fullførte på 70-talet. 

"Alt det dei motkulturelle sto for på 1970-talet er jo mainstream i dag. No er alle motkulturelle. Untatt eg", seier han.

Opptaket er utstyrt med mellomtitlar for å lette navigering i det. sjå Http://KajSkagen.Memoar.no Samtale om norsk fandom 1970Kafédrivarteikneserieskaparforlagssjef, festivalgründer, -   ein kan velgje mange titlar for å presentere Arild Wærness. 

Han har røtene på Stord, har farta over det meste - og bur i Bergen. 

Hausten 2015 sette han seg ned for å mimre over ein liten del av historia si saman med ungdomskameraten Jostein Saakvitne. Saman laga dei "sam-forteljinga" om norsk fandom på 1970 og -80talet. 

Medan kamera gjekk, bestemte dei seg for å starte ein innsamlings- og publiseringsprosjekt for å publisere gamle fanziner frå subkulturen av science-fiction-tilhengjarar på 60- og 70-talet. 


Comments