Forteljingar av GMS Meyer

"Ved kanten av stupet"

lagt inn 17. okt. 2015, 00:16 av Bjørn Enes   [ oppdatert 17. okt. 2015, 00:16 ]

https://bokelskere.no/bok/ved-kanten-av-stupet-en-historie-om-en-familie-og-ei-oey/375595/
Omtale fra forlaget

Hvordan kan en leve med tap, savn og sykdom på samme tid som det er rom for humor, lek og håp? Gunn Marit Sæbø Meyer har skrevet en bok om hvordan menneskene i et lite og isolert bygdesamfunn møter sykdommen med de lange armene, tuberkulosen. Hun følger en 14-årig jentes kamp mot sykdommen fra de første forsiktige tegnene til hun sendes til Luster Sanatorium. Her tilbringer hun 11 mnd. Boken bygger på en sann historie og er rikt illustrert både i sort/hvitt og i farger. Det er en fin gavebok. Forfatteren Elisabeth Aasen sier dette om Meyer og boken hennes: "Et skjønnlitterært talent og en dramatisk og viktig bok." Gunn Marit Sæbø Meyer har tidligere skrevet to bøker for barn og ungdom: En om Kitty Kielland og en om Amalie Skram. Dette er hennes første bok for voksne og på eget forlag.

Tuberkulosen i Sunnhordland

lagt inn 17. okt. 2015, 00:10 av Bjørn Enes   [ oppdatert 17. okt. 2015, 00:10 ]

Då vesle Gunn Marit var lita, var ho kvar sumar med mor si for å stelle gravene til tantene sine på kyrkjegarden på Halsnøy. Det gjorde inntrykk på henne at de var så unge då dei døydde. Men fyrst i mogen alder tok ho til å undersøke saka. Då var alle dei som kunne fortelje borte - ho sjølv var blitt ein av den eldre generasjonen. 

Di meir ho fann ut om tantene si historie, di meir fann ho og ut om at nesten alle familiar i Sunnhordland hadde historier i slekta som dei sjeldan eller aldri snakka om. Det gjeld truleg i resten av landet og. Tuberkulosen var ein så hard og hjartelaus fiende, at når han fór, var det vel det beste å ikkje snakke om han meir. Då måtte vel gå ein generasjon eller nesten to. I denne samtalen med syskjenbarfnet sitt, fortel ho om kva ho fann.... 


Embed gadget


1-2 of 2