Synnøve Gjermundnes (1943 - 2020)

Publiseringsdato: 04.okt.2019 12:23:26

Synnøve Gjermundnes (f. 1943) er fra Romsdalen, hvor faren hennes var bygningsarbeider. Hun flyttet til Bergen i 1971, studerte bl.a. sosiologi, og fant sin yrkesvei som bibliotekar. Hun sier selv at hun var den eneste i søskenflokken som tok høyere utdannelse. Som nyankommen i Bergen, ønsket hun seg en kjæreste. For å gjøre noe med dette, skrev hun til “Noen som passer for meg” i Dagbladet. Av de opptil sytti svarene hun fikk, var det én som skilte seg ut. Hun tok sjansen, og slik traff hun Knut Schjelderup Bjerke. De to forble livspartnere helt til hans bortgang i 2017.

Synnøve og Knut delte mange interesser, av friluftsliv, padling og fjellklatring, litteratur, filosofi og engasjement. Hun understreker også viktigheten av respekt og selvrespekt, og å gi hverandre plass til egne liv, som del av nøkkelen til et langt forhold. De fikk førtifem år sammen.

Synnøve forteller om liv og samliv, hyttebygging, eventyr, pågangsvilje, kjærlighet, sykdom, brystkreft og død. I et sitat hun krediterer den nordlandske filosofen Peter Wessel Zapffe, har hun funnet et livsmotto, nemlig: Det er håpløst, og vi gir oss aldri!

Intervju: Bjørn Enes - Logg: Jonas Rudjord.

(Sjå minneord frå Sportsklubben Djerv)

Stikkord om innhaldet i intervjuet:

(Tala til venstre er tidskodar - minutt og sekund frå start. Blå tidskodar er klikkbare.

Du kan laga eigne peikarar ved å erstatta minutt (m) og sekund (s) i denne nettadressa:

https://vimeo.com/358595357#t=35m40s)