Sommerskule Bergen 2021

Redaksjon for unge, Det store vi 2021

Memoar sommarskule Det store vi, 2021

Oppsummering: Memoar Sommerskole 2021

I 2021 ble det gjennomført 1 uke med intensiv kurs innenfor muntlig historie og journalistikk. Deltagerne var i aldersgruppen 13-16, og gjennom kurset fikk de blant annet intervjuet hverandre, finpusset sine roller som intervjuer og den som blir intervjuet og ikke minst lært om videoredigering. I denne videoen ser vi deltagerne bli intervjuet om deres identitet som bergensere og om "mangfoldsbyen Bergen". Skolen ble avsluttet med en direktesending og videreført med sommarredaksjonen og kortfilm som inngang til "Det Store Vi" prosjektet.

Fredag 30.07.2021: Siste direktesending

Siste direktesending for sommarredaksjonen. Kom og ta farvel med vår redaksjon. Dere har blitt vant til å se oss hver fredag kl.12.00, men dette blir den siste gangen for sommeren. Hver fredag fra den 25/6 har vi drevet og underholdt dere, men nå går det mot slutten. Idag har vi med Mariela Norheim som skal intervjue Saiejaha Sujanthan om sine opplevelser fra selve sommerskolen, og sommarredaksjonen. Håper dere har hatt det gøyt med å se vår utvikling , og til vi sees neste gang!

Onsdag 28.07.2021: Indisk dansekurs med Bisac

Den 28.07.2021 dro vi ut og besøkte Fana kulturhus der Nichola Gouthami Stephens drev med dansekurs på vegne av Bisac, Bergen Indian Society of Arts and Culture. Nichola er en erfaren danser med kompetanse innen flere forskjellige dansestiler. Hun underviser både unge og voksne, og mener at dans er noe alle kan drive med dersom de har et ønske om det. Hun driver sin egen danseskole, ANNAM Dance, og studerer tegnspråk for å kunne engang i framtiden undervise syns- og hørselshemmede.

Onsdag 28.07.2021: STL Bergen

Dagligleder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn Bergen, Birgit van der Lans forteller om hva STL Bergen jobber med og festivalen "mangfolds byen Bergen" som har 5-års jubileum der fokuset er på mangfold i Bergen. Itillegg er det 10 års jubileet til STLB, i og med at det ble opprettet på grunn av den nasjonale sørgedagen etter 22.juli, der en Iman, biskop og en representant fra human etisk forbund sto på scenen sammen for første gang. Birgit van der Lans forteller i videoen om framtiden til STLB, og hva deres arbeidsoppgaver er når det kommer til å skape dialog mellom ledere i forskjellige tros- og livssynssamfunn.

Tirsdag 27.07.2021: Tromme og danseverksted

Abu Adonaba lager i sommer "TROM-TROM-TROM & DANS-DANS-DANS " kurs i forbindelse med Aktiv Sommer Bergen. Adonaba jobber med kultur i Bergen, og har lyst til å lære barna om afrikansk kultur. Her lærer barna om afrikansk dans og musikk gjennom forskjellige aktiviter. Deltagerne spiller "djembetrommer" som er laget av Adonaba helt fra bunnen av. De lærer også om forskjellige afrikanske dansestiler gjennom dansing med erteposer på hodet osv.

Mandag 26.07.2021: Tromme og danseverksted

Abu Adonaba driver i Fana Kulturhus et kurs som kalles for "Rytme lab" i forbindelse med Aktiv Sommer Bergen drevet av Bergen Kommune. Her lærer barna å spille "djembetrommer", balansere og danse med en ertepose og ikke minst lærer de om rytme. Dette kurset er for barn fra 1-4 trinn, og på slutten av kurset lager de sine egne trommer som de kan spille på hjemme.

Fredag 23. juli: Ukesammendrag med Saiejaha

Lek og aktivitet på Møhlenpris gikk ikke som planlagt, så Saiejaha Sujanthan hadde direktesendingen alene. Her snakker hun om forskjellige ting som skjedde denne uken, og om at tiden nærmer seg slutten for sommarredaksjonen. Selv om ting ikke gikk som planlagt, så fikk vi i hvert fall gjennomført direkte sendingen som vanlig. Denne uken har det blitt masse logging, besøk til smaksverkstedet, reportasje på 10 års minnemarkeringen etter 22. juli osv.

22/7: 10 års minnemarkering etter 22.juli

Det er 10 år siden det største terrorangrepet på norsk sokkel i hele Norges historie skjedde. 69 ungdommer på sommerleir på Utøya ble drept, mens 8 ble drept av bomben som smalt i regjeringskvartalet den 22. juli. Etter kjølvannet av terrorangrepet ble STL Bergen, altså Samarbeidsrådet for Tros- og Livssynssamfunn i Bergen stiftet. På den nasjonale sørgedagen etter hendelsen i august 2011, samlet en biskop, imam og en humanetiker samlet på en scene, og dette ble starten på STL Bergen. For å markere 10 års minnemarkeringen etter terrorangrepet lagde STLB i samarbeid med Vestland Innvandrerråd en slik markering der blant annet viktige ledere i religiøse/- trossamfunn holdt appeller og tilslutt en sang fremføring av "Til Ungdommen" av Heidi Lambach.

21/7: Sommerkurs med Smaksverkstedet

Camilla Solheim Husevåg er en av kurslederne på sommerkurset drevet av smaksverkstedet som en del av Aktiv Sommer Bergen. I kurset lærer barna gjennom lek, og av å lage maten om matvaner og hvordan man skal lage sunn mat. Barna lager å lage bærekraftig mat, og hvor enkelt det er å dyrke sine egne grønnsaker. Deltagerne lærer blant annet om forskjellige fiskearter gjennom lek, slik at de lærer og har det gøyt samtidig. (Venter på samtykke)

19/7: Intervju om Aktiv Sommer Bergen

Prosjekt leder for Fana og Ytrebygda, Marjolein Roozen forteller i denne videoen om tilbudet Aktiv Sommer Bergen som arrangeres av Bergen Kommune. Som prosjektleder for Fana og ytrebygda, har hun vært med på å arrangere de forskjellige kursene som skjer i sommer i Fana og Ytrebygda området. Marjolein Roozen forteller om hva som er bakgrunnen for Aktiv Sommer - tilbudet, hvorfor et slik tilbud bør gjennomføres i framtiden osv.

16/7: Vegetarisk verksted

I sommer lager Naouel Layachi et vegetarisk verksted på Solheim i 2 uker i samarbeid med Løvstakken Menighet . Naouel Layachi er vanligvis med på å drive vegetarisk middag i Solheim, men i sommeren lager hun sunn mat med barna. Barn helt fra 9 års alderen er med på å lage mat på en ny og sunn måte. Barna lærer å lage maten selv, og på den måten bli mer selvstendige. Et slikt verksted vil også bli utlyst i vinterferien, på grunn av stor pågang av deltakere som har hatt en god opplevelse med selve kurset.

(Videoen er sperra med passord i påvente av at alle samtykke skal kome på plass)

16/7: Papillon Sommerskole

Direkteopptak på Varaldsøy, der jenter 13-19 år med krysskulturell bakgrunn var samla til Papillon Sommerfuglskole, arrangert av Papillon Bergen . Sommarskulen gjekk på Varaldsøy i Sunnhordland medan deltakarane stort sett var frå Bergen. På dagtid besto leiren av ulike friluftsaktiviteter og eit kreativt, kunstnerisk prosjekt. Kveldane besto av inspirasjonssamtaler med hensikt å auke meistring, refleksjon og samfunnsdeltaking. Kvelden før intervjuet hadde statsminister Erna Solberg dukka opp for å delta! (På grunn av mangelfullt mobilnett gjekk sendinga ut fyrst eint same kveld)

16/7: Sommarintervju med Leila Rezzouk

Stiftaren av Papillon Bergen er hovudansvarleg for Sommarfuglskulen på Varaldsløy. Den stubben er eit utdrag av eit lengre dobbeltintervju med henne og student Silje Tennebø som assisterar som ein del av sin praksisperiode. I intervjuet fortel dei om fPapillon Bergen og dei utfordringane som mange krysskulturelle jenter møter, både heime og ute. Intervjuarar var Bjørn Enes og Neo Ottemöller. (Tanken var at det skulle gå direkte på www.detstorevi.no og Facebook, men mobildekninga på staden var for dårleg). Sjå heile intervjuet på www.detstorevi.no/folk/ressouk

16/7: Direktesending om vegetarmat


Naouel Layachi har lang erfaring fra vegetarmiddag i Solheim og hun viser hvordan vi kan trylle med grønsaker. Deltakerne og hun lager mat og spiser sammen. Etterpå må de sammen rydde opp.

2 - 3 deltakere får plass hver dag - men de kan melde seg på en eller flere dager i løpet av to ukers perioden.

Sendinga gikk direkte. Saiejaha Sujantan var både tekniker, fotograf og journalist under opptaket. (Videoen er sperra med passord i påvente av at alle samtykke skal kome på plass)


15/7: Rullende kreativt verksted

Landskapskunstner, Kanyavee Smestad lager i samarbeid med Bergen Kommune et rullende kreativ verksted som flytter rundt om i Fana og Ytrebygda hele sommeren. Aktivitene er for hele familien, og får fram det kreative inni barna.

Deltagerne lager blant annet dyr av kongler, malerier og mye mer. Smestad har et popup-verksted der aktivitene skjer i et hus på tilhengeren.

14/7: Sommarintervju med Lovise (18)

(Intervjuet er sperra med passord i påvente av endeleg samtykketil publisering.)

14/7: Sommerspace i Arna

I sommer driver Arna Makerspace i samarbeid med Arna Frivillighetssentralen, en kunst sommerskole der barna lærer forskjellige typer kunst. Barna fra ulike områder i Bergen treffes gjennom kurset, og gjør masse gøye aktiviteter innenfor kunst som toving og maling på lerret. Aktivitene foregår i hele juli, og blir ledet av kunstnerne Leon Salomon Farstad og Adela Salomon-Hammersland fra Makerspace.

13/7: Indisk dansekurs av Bisac

I sommer leder tenåringen Durva Parma i samarbeid med Bisac, Bergen Indian Society for Arts and Culture, 2 dansekurs. Et kurs for 5-7 trinn og et annet for 8-10 trinn. Denne videoen er tatt i fra dansekurset for 5-7 trinn. Barna lærer på kurset lærer fusion dans, en blanding av 3 forskjellige dans typer: indisk, hiphop og klassisk indisk dans. Kurset drives av Bisac, som til vanlig driver med dansetimer på Ny-Krohnborg Senter hver lørdag.


12/7 Kulturbyråd Katrine Nødtvedt

Katrine Nødtvedt hadde i realiteten berre eit par år bak seg som politisk aktivist, då ho ein dag vakna opp og var Byråd for kultur, mangfald og likestilling i Bergen. Ho melde seg inn i Miljøpartiet De Grønne (NDG) i 2014, medan ho framleis var psykologistudent. Ho var ikkje spesialt aktiv før i 2017 - og då MDG etter kommunevalet i 2019 brått var i byrådsforhandlingar, blei ho "trekt opp av hatten" som ny. Ho nektar for at det var ho som trumfa gjennom at kulturbyråden også skulle ha ansvar for mangfald og likestilling. Men ho vedgår at begge dei to ekstraoppgåvene er blant det som fekk ho til å engasjere seg i politikk.

Røskva:

Emine:

Neo:

Nikol:

Saiejaha

Ellen:

9/7: Er verdas ende nær?

Direktesendt debatt mellom seks ungdomar, om skikkeleg store spørsmål: Klimaendringar - krig - atomvåpen - naturkatastrofar - pandemiar - og det største spørsmålet av dei alle, formulert av debattleiar Saiejaha Sujanthan: "Nærmer jorden seg sitt siste pust eller kommer menneskeheten til å utrydde jordkloden med sine handlinger?" Deltakarane var Mangai Kugesh (13), Neo Ottemöller (15), Saiejaha Sujanthan (17), Nikol Raychewa (13), Lovise Espeland (18) og Emil Kvebæk Øvretveit (18). (På grunn av litt tekniske problem i starten inneheld opptaket berre den siste halvparten av den timelange sendinga) Sjå meir her

Er verdens ende nær?

I den siste tiden har vi vært gjennom en global pandemi, trusler om atomkriger, og store naturkatastrofer som tsunami og tørke. Det er fortsatt kriger rundt om i verden, og klimaendringene er langt i fra stanset. Istedenfor samarbeid er det konflikter, og verdens ledere er langt i fra å komme til enighet. Nærmer jorden seg sitt siste pust eller kommer menneskeheten til å utrydde jordkloden med sine handlinger?

Debatt for ungdom: Sommerredaksjonen i Memoar skal lage en direkte sendt debatt om dette fredag 9. juli kl 12:00 . Der har vi lyst til å ha deg med. Vi leter vi etter 6 ungdommer i alderen 13-20.

Er dette noe som interesserer deg? Det blir plukket ut 6 søkere som får mulighet til å være med en direkte sendt debatt. Linken til selve debatten blir lagt ut 2 dager før og chattfeltet er åpent gjennom hele debatten slik at du fortsatt kan være med!

Her er søknadsskjemaet: https://forms.gle/iszMKczs6gwvzehF9

Tema for første debatt er "Er verdens ende nær?". Er dette et tema som du har en mening om? Er du ivrig etter å få ut ditt standpunkt og er mellom 13 - 20 år? Da er dette debatten for deg, alle søkere i aldersspennet 13-20 år blir vurdert, og det blir valgt 6 søkere. Linken blir lagt ut 2 dager, og chattfeltet vil være åpent slik at ALLE som har lyst kan være med på en eller annen måte. Vel møtt til debatt!


8/7: Sommarintervju med Mangai (13)

Dette er eit nytt intervju med ein av deltakarane på Memoar Sommarskule. Samtalen er innom mange interessante tema innafor feltet mangfald. Det handlar også om det å¨vere ungdom i Bergeni dag. Inervjuar var Bjørn Enes

(Videoen er sperra med passord i påvente av at alle samtykke skal kome på plass)


7/7: Eventyrspill

Tidsreiser er i sommer med på å lage forskjellige stykker på samlag med Aktiv Sommer Bergen drevet av Bergen Kommune, der de fokuserer på forskjellige temaer. For denne gangen står eventyrspill på tur. Deltagerne lager sine egne roller, og bestemmer sine replikker. Spillet handler om der skuespillerne tilhører forskjellige riker, og skal spille seg ut av ulike situasjoner inni selve spillet. Deltagerne får bruke ulike utstyr som sverd, piler osv slik at de kan leve seg inni spillet på best mulig måte

7/7: Carbon Cycle Game

Mona Tahani og Mahla Rashidian leder i sommer et kurs om karbonsyklusen som en del av Aktiv Sommer Bergen der de skal gjøre deltagerne bevisst på klimaendringene ved å lære de om hvordan karbonet flyter rundt i en evig prosess og påvirkningen menneskelig aktivitet har hatt på denne syklusen. Kurset går ikke bare på å sitte i ro, men en god blanding av læring gjennom ulike spill, aktiviter og gjennom faglige metoder.

6/7: Kreativ verksted på Elvetun Ungdomshus

Henriette skal overraske bestefar sin med nytt dørskilt til musikkromet. Det lagar ho på ein spesialprinter som berre er ein av fleire moderne maskinar som deltakarane i kreativ verkstad får opplæring på. Det er Krister Hammersland frå Arna Makerspace som er instruktør.

5/7: Sommarintervju med Ellen (16)

Dette er ein sommarsamtale om ein av deltakarane på Memoar Sommarskule 2021. Samtalen handlar mykje om jorunalistikk og om kreativitetens rammevilkår i skulen, samanlikna med den friare arbeidskvardagen til ein journalist. Intervjuar var Bjørn Enes.

(Videoen er sperra med passord i påvente av at alle samtykke skal kome på plass)


Fredag 2 juli: Om fyrste veke i Sommarredaksjonen

Memoar Sommarredaksjon er eit ungdomsprosjekt og eit mangfaldsprosjekt: Gjennom innsamling og formidling av munnleg historie skal vi framsnakke Bergen som mangfaldsby. Arbeidet begynte med ei vekes sommarskule om intervju, presseetikk og mangfald. Frå 28 juni har vi vore i arbeid for å vise litt av alt det spennande som skjer i Bergen denne sommaren. I fyrste veke har vi laga litt om språk, litt om kunst og sommarskular, litt om Downs Syndrom og litt om gamle tradisjonar i Laksevåg. Fredag 2/7 samtalte Saiejaha, Neo Ottemöller og Bjørn enes på direkten om veka som hadde gått.

1/7: Hallaisiken kulturskole

I sommer driver Kristine Bjånes, Guro Dugstad og Elin Hestnes med kulturskole på Ulriken bydelssenter. Kurset har fokus på 5 forskjellige aktiviteter: baking, kunst, hage, sang og teater. Deltagerne får gå gjennom kurset 2 ganger i løpet av uken, slik at alle kan få prøvd ut alt. Gjennom kurset har deltagerne fått laget boller, plantet grønnsaker, laget egne sanger, spilt i teaterstykker og laget papir.

(Videoen er sperra med passord i påvente av at alle samtykke skal kome på plass)

1/7: Sommarintervju med forfattar Nina Skauge

Nina Skauge er både forfattar og forleggar. Ho har skrive og gitt ut ein serie bøker for og om born og unge med lærevanskar. Nyleg har ho også utgitt eit omfattande bokverk om born med Downs Syndrom. Intervjuet handlar fyrst og fremst om hennar eigne erfaringar og refleksjonar som forelder til eit barn med Downs. Men ho fortel også mykje om sine erfaringar som forleggar for eit "smalt" publikum - born og ungemed lærevanskar. Videoen er sperra med passord i påvente av endeleg samtykke til publisering. Les meir på sida hennar under Folk og på www.skaugeforlag.no

30/6: Sommarintervju med Nikol (13)

Dette intervjuet er sperra med passord fram til Nikol og hennar føresette har gitt sitt samtykke til at det blir publisert. Det vart også laga ein stub, der ho snakkar om spåk: https://vimeo.com/570191269. (Videoen er sperra med passord i påvente av at alle samtykke skal kome på plass)


29/6: Redesign kurs

Mona Tahani, kunstner og klubbleder leder i sommer et redesign kurs på Ny-Krohnborg Senter som en del av opplegget Aktiv Sommer Bergen drevet av Bergen Kommune. Deltagerne lærer gjennom kurset å lage nye klær av gamle, og være stolt av sine klær. I videoen forteller en av deltagerne at hun skal gå med klærne hun har laget på bryllup i helgen. Det ble også laga en stubb (kort utdrag) av intervjuet med Mona Tahani - https://vimeo.com/569291691

28/6: Sommarintervju med Saiejaha Sujanthan (17)

Saiejaha er 17 ågr gamal i 2021. Ho er elev ved Katten VGS i Bergen. Ho vart fødd på Sri Lanka. Far hennar mått flykte frå krigen der då ho berre var fire år gamal, men i 208 kom resten av familien til Noreg på familiegjenforeining. Ho er tre-språkleg, og kjenner seg trygg både på tamilsk, norsk og engelsk.

Sommaren 2021 har ho sommarjobb som som redaksjonell medarbeidar i Memoar. Intervjuet handlar om krigsminne, språk, levd liv i Bergen og mangfald. Vi er også inne på store spørsmål - mellom anna om realfag og humaniora. Intervjuar er Bjørn Enes og opptaket er frå 28/6-21

25/6: Sommarskulen rundar av med direktesending

Den siste veka har ei gruppe ungdomar i 13-16års alder gjennomført Memoar Sommarskule i journalisti8kk og munnleg historie. Det har vore svært motiverte og dyktige deltakarar - sjeldan har vel ei medieopplæring gått så fort at gruppa kan gjennomføre ei direktesending fire dagar etter studiestart! Direktesendinga fredag 25/6 kl 12 handal om Mangfaldsbyen Bergen - på godt og vondt. Deltakarane er sjølve primærkjelder til stoffet, og denne sendinga kjem i stor grad til å handle om dei sjølve og den intense veka dei har hatt saman.


21-25 juni: Gjennomføring

Vi søkte etter ungdom med interesse både for journalistikk og munnleg historie og mangfaldsspørsmål. Vi hadde organisert for 20 deltakarar. Då sommarskulen starta opp, var det berre ti som stilte opp. Men dei som stilte og gjennomførte var usedvanleg motiverte og dyktige. Alt under skuleveka blei det produsert materiale som etter vår meining har bevaringsverdi. Dei starta med å tørrtrene på kvarandre - dag tre var dei ute på byen og gjorde enquete-opptak, og dag fem gjennomførte dei ei direkte sending. Publiserte arbeid frå sommarskulen finst på www.detstorevi.no/sommar/sommarskule

Sommarskule i journalistikk og munnleg historie

Då regjeringa og Bergen Kommune lyste ut midler til sommarskular og andre sommaraktivitetar for born og unge, tenkte vi i Memoar at dette var eit utmerka høve til å styrke arbeidet vårt blant born og unge. Vi arbeidde i all hast saman et tredelt opplegg, ei vekes intensivkurs, fire veker sommarredaksjon og to veker filmproduksjon. Vi ville la alt dette gå inn som ein del av forprosjektet for mangfaldssatsinga "Det store vi". Så alle tre delene skulle ha dette perspektivet.

Vi fikk tilslag på omlag halve kostnadane. Ved slå dette delprosjektet saman med "Munnleg historie for alle" og redusere ambisjonsnivet noiko, klarte vi likevel å realisere heile planen.

Empandas eller Calzone?

Layachi og intervjueren Saiejaha Sujanthan diskuterer. Fra vegetariske verkstedet i Aktiv Sommer Bergen.

Arna Makerspace

LODDEFJORD: Kreativt arbeid med avanserte tekniske verktøy. På Arna Makerspace i Elvetun Ungdomshus kan du bruke 3D-printarar. Verkstaden er ein del av Bergen Kommune sitt omfattande sommartilbod til unge.


Hallaisiken sommerskole

ULRIKEN: I sommer driver Kristine Bjånes og Elin Hestnes med kulturskole på Ulriken bydelssenter. Kurset har fokus på 5 forskjellige aktiviteter: baking, kunst, hage, sang og teater.

Sommarskule - sommarredaksjon og kortfilm:

Juni: Sommarskule. Det starta med ei vekes intensivkurs om videointervju og produksjon av reportasjar om mangfald i Bergen. Ti ungdomar i alderen 13 - 19 år gjennomførte

Juli: Sommarredaksjon: Så held det fram med intervju og reportasjearbeid for dei som har lyst å lære meir. Samtidig startar vi oppbygginga av mangfaldsprosjektet Det store vi

August: Filminnspeling: Så rundar vi av med filminnspeling dei to siste vekene før skulestart i august . Det skal bli ein film om sommarredaksjonen - og om mangfaldsbyen Bergen.

Planlegging sommerskule 2021

Gjennom juli er ambisjonane at vi skal ha laga minst ein videoreportasje og ein stubb kvar dag. I tillegg skal vi lage ein del djupintervju som skal gå inn i Memoar si Bergen- eller Migrasjon-samling. Og kvar fredag skal vi runde av veka med ei direkte sending . Vi tar imot tips på gode mangfaldsreportasjar og interessante personar til intervju!


Del 1 - Sommarskulen:

Utlysinga går ut i veke 21 i form av brev til Kulturetaten, annonse i Facebook og eiga nettside. Vi spør etter ca 20 ungdomar i alderen 13-16 år som har eit engasjement og/eller erfaringar med mangfaldsspørsmål i ei eller anna form (f.eks. fleirkultur, universell utforming, seksualitet, kjønn og liknande),

Vi lyser også ut ein sommarjobb for ein ungdom mellom 16 og 20 år som kan vere med å koordinere sommarrredaksjonen,

Og vi lyser ut sommarjobbfor for ein (vaksen) leiar av sommarredaksjonen i perioden 21/6-14/8.

Ansvar i Memoar for sommarskule og sommarredaksjon vil vere delt mellom Bjørn Enes, Line Grønstad og Mariela Norheim.


Sjølve sommarskulen blir gjennomført i veke 25 med tema som ytringsfridom, presseetikk, mangfald, intervjuteknikk, videointervju, redigering og historieforteljing. Kursveka vil innehalde mykje praktisk trening i generelt reportasje- og intervjuarbeid, etterarbeid med opptak, produksjon av “stubbar” (korte utdrag som eignar seg for publisering), redigering, etikk og opphavsrett. Dei vil også lære litt om korleis vi arbeider med filmproduksjon - framfor og bak kamera.

Kursleiarar vil vere Bjørn Enes og Line Grønstad frå Memoar. Deltakarane vil også bli kjende med Mariela Norheim og Sarah Jobarteh frå Memoar, og med Jørgen Rusten Nanbjør frå filmselskapet Rusten Spiker Film - pluss produksjonsleiar og koordinator.


Del 2: Sommarredaksjonen i vekene 26-27-28-29 og 30 (juli).

Alle deltakarane blir inviterte til å delta i ein sommarredaksjon for å fullføre minimum fylgjande oppdrag:

  1. Lag videoopptak til minst tre intervju/reportasjar (gjerne fleire!)

  2. Dokumenter opptaka med innhaldslogg og rediger ut ut minst tre (gjerne fleire!) “stubbar” (korte utdrag) som eignar seg for publisering.

  3. Lag avtale om publisering med dei som er intervjua.

Intervjua skal handle om mangfald i vidaste forstand. Det kan vere om å kome til Bergen som tilflyttar, om å finne eller ikkje finne vener her, om gode eller vonde opplevingar av å vere “annleis”, om språk osb.

Det kan gjerne vere intervju om mat - om korleis ein lagar ein bestemt rett, om minner og tradisjonar som heng saman med retten eller liknande.

Og/eller det kan vere eit intervju om slike forteljingar som blir oveførte frå den eine generasjonen til den andre - f.eks. eventyr eller forteljingar om korleis det er/var der bestefar kom frå eller liknande.


Deltakarane må arbeide sjølvstendig med intervjuinnsamlinga. Men der vil vere både ein litt eldre koordinator og ein vaksen redaksjonsleiar som kan hjelpe dei heile tida. I tillegg vil det gjennom heile sommaren vere minst ein ansvarleg bakvakt frå Memoar. Dette vil bli fordelt mellom Line Grønstad, Mariela Norheim, Sarah Jobarteh og Bjørn Enes. Dei vil kunne hjelpe til med idéar, utstyr, redigering, avtalar eller anna.


Base for sommarredaksjonen sitt arbeid vil vere Memoar-kontoret i Dankert Krohnsgt. 1.


Del 3 - Filmprosjektet

Det skal ikkje bli nokon styrt reklamefilm - vi skal invitere Jørgen Rusten Nanbjør til å lage si uavhengige forteljing av det han har sett i løpet av sommaren og det han ser i stubbsamlinga som elevane har laga i løpet av sommaren. Det einaste vi krever er at kortilmen skal vere ferdig til lanseringa av mangfaldsprosjektet den 4. september, og at fakturaen ikkje blir større enn 60.000,- .


Ein arbeidstittel til filmen kan vere “Jørgens forteljing om Det store vi og sommarredaksjonen 2021”. Jørgen er leiar av produsjonsselskapet Rusten Spiker Film Han blir med under planlegginga i juni, og dei fyrste ideane om manus for filmen blir skissert då. Vi gjer også nokre pilotopptak - mellom anna av komitemøtet 3. juni og ein av dagane under sommarskulen 21-26 juni. Jørgen bidrar også med ein undervidnsingstime under sommerskulen, der han fortel om korleis filmproduksjonen skal gå føre seg.


I månadsskiftet juli/august (fredag 30/7 er foreslått) lagar vi til ein miniworkshop, om filmmanus. Det blir styrt av Jørgen, medan alle andre som har vore involverte gjennom sommaren blir inviterte. Målet er at Jørgen skal ha klart for seg korleis kortfilmen skal sjå ut når vi går derifrå.


I veke 31 og 32 (1-15) august gjer Rusten Spiker Film dei aller fleste opptaka til filmen. I denne fasen er ungdomane med både framfor og bak kamera. Etter skulestart og fram til 4/9 har Rusten Spiker Film hovudansvar for klipp og postproduksjon. Ferdig kortfilm blir presentert under lanseringa av “Det store vi” laurdag 4. september.


Journalistikk og munnleg historie - heile sommaren

20 deltakarar 13 - 16 år

Sommarskule: Det startar med ei vekes intensivkurs om videointervju og produksjon av reportasjar om mangfald i Bergen. Tid: Fyrste veka av sommarferien. Stad: Ikkje avklart. Sjå den konkrete planen for sommarskulen her.

Sommarredaksjon: Så held det fram med intervju og reportasjearbeid for dei som har lyst å lære meir. Du får trening og rettleiing, og kan halde på så lenge det passar - ei, to eller fem veker!

Filminnspeling: Så rundar vi av med filminnspeling dei to siste vekene før skulestart i august . Det skal bli ein film om sommarredaksjonen - og om mangfaldsbyen Bergen.

Sjølve sommarskulen blir gjennomført i veke 25 med tema som ytringsfridom, presseetikk, mangfald, intervjuteknikk, videointervju, redigering og historieforteljing. Det skal gå føre seg i Strømgaten 9, gamle kunsthøgskulen, rett ved sida av jernbanestasjonen i sentrum. Kursveka vil innehalde mykje praktisk trening i generelt reportasje- og intervjuarbeid, etterarbeid med opptak, produksjon av “stubbar” (korte utdrag som eignar seg for publisering), redigering, etikk og opphavsrett. Dei vil også lære litt om korleis vi arbeider med filmproduksjon - framfor og bak kamera. (Sjå vekeplanen her)


Kursleiarar er Bjørn Enes, Saiejaha Sujanthan og Dawid Kopyt. Deltakarane vil også bli kjende med Line Grønstad , Mariela Norheim og Sarah Jobarteh frå Memoar, og med Jørgen Rusten Nanbjør frå filmselskapet Rusten Spiker Film - pluss produksjonsleiar og koordinator.

Intervju

Presseetikk

Reportasje

Stubbar

Del 2: Sommarredaksjonen i vekene 26-27-28-29 og 30 (juli).

Alle kvardagar gjennom heile juli har vi eit morgonmøte klokka 09 i Dankert Krohnsgate 1. Der bestemmer vi kven som skal gjere kva den dagen, for å få ferdiog flest mogleg innslag. Deltakarane på sommarskulen får hjelp til å fullføre fylgjande oppdrag gjennom sommaren:

  1. Lag videoopptak til minst tre intervju/reportasjar (gjerne fleire!)

  2. Dokumenter opptaka med innhaldslogg

  3. og rediger ut ut minst tre (gjerne fleire!) “stubbar” (korte utdrag) som eignar seg for publisering.

  4. Lag avtale om publisering med dei som er intervjua.

Intervjua skal handle om mangfald i vidaste forstand. Det kan vere om å kome til Bergen som tilflyttar, om å finne eller ikkje finne vener her, om gode eller vonde opplevingar av å vere “annleis”, om språk osb.

Det kan gjerne vere intervju om mat - om korleis ein lagar ein bestemt rett, om minner og tradisjonar som heng saman med retten eller liknande.

Og/eller det kan vere eit intervju om slike forteljingar som blir oveførte frå den eine generasjonen til den andre - f.eks. eventyr eller forteljingar om korleis det er/var der bestefar kom frå eller liknande.


Deltakarane må arbeide sjølvstendig med intervjuinnsamlinga. Men der vil vere både ein litt eldre koordinator og ein vaksen redaksjonsleiar som kan hjelpe dei heile tida. I tillegg vil det gjennom heile sommaren vere minst ein ansvarleg bakvakt frå Memoar. Dette vil bli fordelt mellom Line Grønstad, Mariela Norheim, Sarah Jobarteh og Bjørn Enes. Dei vil kunne hjelpe til med idéar, utstyr, redigering, avtalar eller anna.


Base for sommarredaksjonen sitt arbeid vil vere Memoar-kontoret i Dankert Krohnsgt. 1.

Folk

Mat

Bestefars fang

Stubbar

Del 3 - Filmprosjektet

Det skal ikkje bli nokon styrt reklamefilm - vi skal invitere Jørgen Rusten Nanbjør til å lage si uavhengige forteljing av det han har sett i løpet av sommaren og det han ser i stubbsamlinga som elevane har laga i løpet av sommaren. Det einaste vi krever er at kortilmen skal vere ferdig til lanseringa av mangfaldsprosjektet den 4. september, og at fakturaen ikkje blir større enn 60.000,- .


Ein arbeidstittel til filmen kan vere “Jørgens forteljing om Det store vi og sommarredaksjonen 2021”. Jørgen er leiar av produsjonsselskapet Rusten Spiker Film Han blir med under planlegginga i juni, og dei fyrste ideane om manus for filmen blir skissert då. Vi gjer også nokre pilotopptak - mellom anna av komitemøtet 3. juni og ein av dagane under sommarskulen 21-26 juni. Jørgen bidrar også med ein undervidnsingstime under sommerskulen, der han fortel om korleis filmproduksjonen skal gå føre seg.


I månadsskiftet juli/august (fredag 30/7 er foreslått) lagar vi til ein miniworkshop, om filmmanus. Det blir styrt av Jørgen, medan alle andre som har vore involverte gjennom sommaren blir inviterte. Målet er at Jørgen skal ha klart for seg korleis kortfilmen skal sjå ut når vi går derifrå.


I veke 31 og 32 (1-15) august gjer Rusten Spiker Film dei aller fleste opptaka til filmen. I denne fasen er ungdomane med både framfor og bak kamera. Etter skulestart og fram til 4/9 har Rusten Spiker Film hovudansvar for klipp og postproduksjon. Ferdig kortfilm blir presentert under lanseringa av “Det store vi” laurdag 4. september.

Eventyr

Der heime

Reisa

Songane

Fordomar lever vidare

RT fortel i dette intervjuet om sterke fordomar som framleis lever i beste velgåande i ungdomsmiljø i Bergen. Sjølv har ho opplevd å bli truga med valdtekt, av di ho sto fram som bifil. Ho trur det er i ferd med å bli betre- men understrekar at det ennå er langt fram før byen er for alle.

Ho trur at dei som har opplevd disktriminering har meir forståing for korleis det kjenner for andre som blir diskriminert. Ho har tenkt å bli journalist, for å kunne fortelje folk korleis det er for dei som merker fordomar og diskriminering på kroppen-

Plan for sommarskulen 21 - 25. juni:

Detaljert plan (for involverte)

Mandag 21/6 - Tema: Presentasjon og kamera


Strømgaten 1 - inngang frå baksrda av huset - sjå kartlink

Deltakarane kan kome frå klokka 09 - Vi startar klokka 10 og er ferdige kl 15:30.

Mandagen skal vi bruke til å bli kjende med kvarandre - og til å bli kjende med den opptakaren vi skal burke.

Det er veldig fint viss alle som har eigen PC, Mac eller Chromebook kan kan ta den med jeile veka!

Tirsdag 22/6 - Tema: Intervju

Strømgaten 1 - inngang frå baksrda av huset - sjå kartlink

Deltakarane kan kome frå klokka 09 - Vi startar klokka 9 og er ferdige kl 15:30.

Tirsdag skal vi begynne å arbeide med intervju. Vi skal øve oss på kvarandre,

Vi skal lære litt om forarbeid, litt om gjennomføring - og vi skal begynne å jobbe med etterarbeidet.

Vi skal terpe litt på tekniske rutinar som er fort å gløyme når vi er i felt for alvor - og innimellom skal vi notere oss gode idear som vi kan bruke når sommarredaksjonen kjem i gang.

Onsdag 23/6 - Tema: Kreativ prosess og mangfaldsbyen

Onsdagen skal vi bruke på prosessen frå idé ti lferdig reportasje: Idéstorm, idéutvikling, undersøkingar, synopsis, arbeidsplan. Og igjen skal vi snakke om dei vanlegaste tabbane, slike sing som er fortast å gløyme når det er alvor og vi er ute i felt.

Hovudideen med sommarskulen er jo mangfaldsbyen Bergen. Vi skal snakke om kvifor - og korleis vi kan utvikle den generelle ideen til gode videosnuttar!

Torsdag 24/6 - Tema: Ytringsfridom, etikk - og forteljekunst

Vi skal diskutere kvifor vi har rett til å seie og publisere kva vi vil - og kor grensene går for det som likevel ikkje kan publiserast. Vi skal snakke litt om makt og avmakt og vi skal lære om presseetikk og Vær Varsom-plakaten.

Denne dagen skal vi også begynne på spørsmålet om kva som er ei god historie - korleis lagar vi ei videohistorie som fenger folk og får fram forteljinga?

Fredag 25/6 - Direktesending

Vi avsluttar sommarskulen med å bruke (nesten) alt vi har lært til å gjennomføre sommarredaksjonens fyrste direktesending på vår eigen YouTube-kanal.

Det skal vi gjennomføre frå det som blir sommrredaksjonens lokaler i Dankert Krohns gate 1.

Til slutt avsluttar vi sommarskulen med å dele ut kursbevis til alle - og oppmoda alle som har lyst til å bli med på sommarredaksjonen frå mandag 28/6

Memoar Sommarskule 2021

Munnleg historie som mangfaldsprosjekt