Hovudprosjekt i utvandraråret:
Publiseringsdato: 12.okt.2019 20:27:43
Skottland og geologi
Caledonien var i oldtiden navnet på den nordlige delen av det nåværende Skottland som ikke ble erobret av romerne. Innbyggerne ble omtalt som rå og ville.
I dag taler geologene om den kaledonske fjellkjede. Det er avleiringer som ble foldet og omvandlet før begynnelsen av devontiden til en fjellkjede. Den strekker seg fra Skottland under Nordsjøen, med sine oljeforekomster, langs hele Norge og forsetter på Svalbard.
Da den britiske sjøfarer og oppdagelsesreisende James Cook (1728 – 79) var på sin andre reise til Stillehavet, oppdaget han ei øy øst for Australia. Den var berglendt med opp til 1600 meter høye fjell. Øya fikk navnet Ny Caledonia. I 1853 ble den okkupert av Frankrike som fra 1864 til 1896 brukte den som deportasjonssted. På øya viste det seg at det var rike mineralleier hvor man kunne utvinne arsenikkfri nikkelmalm og høyverdig krommalm. Fram til 1890 var Ny Caledonia verdens største nikkelprodusent med to nikkelsmelteverk. Det ble også eksportert nikkelmatte.
Barken ”Marga” av Drammen.
I 1914 var barken ”Marga” av Drammen på vei til Europa med en ladning nikkelmatte som skulle til Krupp – verkene i Essen. På veien var den innom Pernambuco i Brasil. Der fikk den nytt mannskap som for en stor del besto av hyresøkende tyskere. Men så brøt den første verdenskrig ut. Det ble blokade av Tyskland, og båten kom ikke i havn. Kapteinen seilte da nord om Skottland, søkte havn i det nøytrale Norge og endte opp i Kristiansand. Her ble den anvist plass ved Reinhardts verv. Men der ble båten liggende, for rederen visste ikke hva han skulle gjøre med lasten som tilhørte Krupp. Det varte og det rakk. Til slutt ble det fattet en beslutning om å losse båten. Det ble gjort med håndmakt, og nikkelmatten havnet på Kristiansand Nikkelraffineringsverk, det nåværende Falconbridge.
Caledonien.
I og med at denne barken, som kom fra Ny- Caledonia, ble liggende så lenge på samme sted, ble området på folkemunne snart kalt Caledonia, eller Caledonien. Der var det båter, verft og plankestabler. Der søkte noen av byens tørste individer tilflukt for å dele en drøm. Derfor lød det i en av Rolf Hultmanns revyviser:
” På Eg vi kyreneber nasker
og i Caledonia vi peller flasker”
Det var altså et noe lugubert sted.
Stabels have.
Tidligere hadde en av byens største og vakreste haver ligget på dette stedet. Den strakte seg fra Vestre Strandgate og nesten helt ned til sjøen. Den hadde tilhørt noen av byens mest fornemme familier som Røyem, Isaachsen- Willoch og Reinhardt. I 1877 ble den overtatt av sorenskriver Stabel som holdt den pietetsfullt i samme stand som sine forgjengere. Ved Stabels død i 1911 ble den kjøpt av Reinhardt og Jebsen og utparsellert. Fremdeles står et prektig tre blant containerne og vitner om fordums prakt.
I 1917 bygde fabrikkeier Oscar Jebsen, som i 1904 hadde overtatt Høie Fabrikker, og som også hadde eierinteresser i Nikkelraffineringsverket, et fasjonabelt hus på deler av området. Huset ble i 1930 fylkesmannsbolig, men ble revet i 1966 for å gi plass til Caledonien Hotell. Reinhardt bygde et hus der Fønix ligger i dag, og på Parkotomten hadde han det såkalte havehuset.
Telefonpenger.
Nå vil tilfellet at Konsul Reinhardt i 1883 tok initiativet til å opprette Christiansand og omegns Telefonaktieselskab. I en mannsalder satt han som formann i direksjonen. Da det private aksjeselskapet i 1964 ble kjøpt av staten v/Televerket, ble salgsummen investert i det nye Caledonien Hotel.
Telford Pub.
Så tilbake til begynnelsen og Skottland. Der finner man i dag Caledonia-kanalen som går tvers over Skottland. En rekke lange sjøer er forbundet med sluser gjennom dalen Glenmore man Albin, fra Moray Firt i nord-øst, til Loch Linnhe i sør-vest. Samlet lengde 97 kilometer og 28 sluser. Kanalen ble påbegynt av den kjente ingeniøren Thomas Telford (1757-1834), helt ferdig i 1847
Så nå vet vi bakgrunnen for navnet på et hotell og en pub i Kristiansand.