Einar Eimhjellen deler sin livshistorie med vekt på folkemusikk, særlig hardingfelespill. Han vokste opp i Naustdal og ble tidlig interessert i musikk, startet et spellemannslag i ungdomsårene og har siden vært aktiv i å bevare lokal tradisjonsmusikk. Han har samlet inn og dokumentert folkemusikk fra hjemtraktene og norsk-amerikanske miljøer, særlig i Seattle-området, hvor mange utvandrede nordmenn bosatte seg. Gjennom sitt arbeid har han bidratt til å opprettholde kulturarven både lokalt og internasjonalt, og han er fortsatt aktiv i musikklivet.
Tidskode - Stikkord om innholdet
00:00 - Introduksjon: Einar Eimhjellen presenterer seg selv og sin bakgrunn.
00:20 - Oppvekst og interesse for folkemusikk.
02:50 - Studietid: Landbruksutdanning ved Ås, ikke musikk.
03:30 - Tilbake til hjemgården: Familie og sauehold.
03:44 - Lærte hardingfele på gamlemåten, startet innsamling av tradisjonsmusikk.
06:15 - Norsk-amerikanere i Seattle-området og oppstart av vennskapsby.
12:08 - Spellemannslagets reise til USA i 1985 – konserter og kulturutveksling.
18:44 - Musikkens utvikling i USA: "Old-time"-stil og påvirkning.
24:20 - Letingen etter Valton Torvik og hans musikkhistorie i Canada.
31:36 - Valton Torviks liv og karriere som musiker og tømrer i Amerika.
39:59 - Arbeid med å samle inn og bevare musikkopptak.
42:40 - Om "De reisendes musikk" og møte med Hilmar Alexandersen.
46:16 - Invitasjon til arrangement og fortsatt engasjement i musikk.
49:34 - Munnspill: Engasjement i Tradisjonsmunnspill og kurs.
54:45 - Musikktradisjonen i Naustdal og rekruttering av unge musikere.
1:04:44 - Nye konserter og aktivt spellemannslag.
1:13:24 - Livet etter pensjonisttilværelsen: Takstmann og engasjement i musikk.
Einar Eimhjellen ble født i 1938 og vokste opp i Naustdal, innerst i Fimland. Han fikk tidlig interesse for musikk, og i tolvårsalderen begynte han å spille fele og gitar. På den tiden var hardingfela spesielt populær sør for Førdefjorden, og han ble etter hvert en sentral del av det lokale musikklivet. I 1953/54 var han med på å starte Spellemannslaget, hvor han først spilte gitar, men senere gikk over til hardingfele. Etter studier i landbruk ved Landbrukshøgskolen på Ås og noen år borte fra bygda, returnerte han i 1968. Da gjenopplivet han spellemannslaget og omdøpte det til Naustedalen Spellemannslag. Gjennom årene har laget gitt ut flere plater, deltatt på kappleiker og festivaler, og han har selv vært musikalsk leder i mange år.
Eimhjellen har også hatt en stor interesse for å samle og dokumentere lokal folkemusikk. Han har publisert to samlinger med noter og historier fra Naustdal og Flora, og han har gjort omfattende lydopptak av gamle spellemenn. Hans engasjement strekker seg også over Atlanteren. Han har jobbet med å kartlegge den musikalske arven blant norsk-amerikanere, særlig i Seattle og Tacoma-området, hvor mange sunnfjordinger utvandret tidlig på 1900-tallet. I samarbeid med lokale krefter i USA bidro han til å etablere en vennskapsby mellom Naustdal og Kent, en by med sterke norske røtter.
Gjennom sitt arbeid i Amerika kom han over historien om Valton Torvik, en utvandret spellemann fra Naustdal, og sporet opp informasjon om hans liv i Canada og USA. Han reiste flere ganger til Nord-Amerika for å gjøre opptak av norsk-amerikanske spellemenn og dokumentere hvordan musikken hadde utviklet seg der. Han oppdaget at den norske folkemusikken i USA hadde fått et særegent preg, særlig innenfor den såkalte "old-time"-musikken. Hardingfelemusikken var nesten fraværende, men tradisjonell felemusikk levde videre.
I tillegg til fele har Eimhjellen vært en ivrig munnspiller og har bidratt til å bygge opp en organisasjon for tradisjonelt munnspill i Norge. Han har også vært engasjert i å dokumentere musikk knyttet til de reisende, men understreker at han har begrenset kjennskap til denne tradisjonen sammenlignet med andre musikksjangre.
Eimhjellen har vært aktiv i musikkmiljøet hele livet, både som utøver og organisator. Han har spilt en viktig rolle i å bevare og videreføre folkemusikktradisjoner, og han fortsetter å spille og samle inn musikk. Han har også vært involvert i musikkproduksjon, tatt opp en rekke plater og CD-er, og har over tid utviklet et stort arkiv med musikkopptak. Han mener at spellemannslaget har vært avgjørende for å opprettholde den lokale musikalske tradisjonen i Naustdal.
Selv om alderssammensetningen i dagens musikkmiljø er høy, og mange av de aktive utøverne er pensjonister, fortsetter han å engasjere seg i formidling og musikkproduksjon. Han har også vært aktiv i andre yrkesroller, blant annet som jordbrukssjef og takstmann. Gjennom sitt arbeid har han bidratt til å sikre at musikktradisjoner fra Sunnfjord ikke går tapt, men heller videreføres til nye generasjoner.