Steinar Matre

Publiseringsdato: 04.okt.2019 11:07:30

Steinar Matre var født i 1949 og vokste opp på tunet i Salhusveien. Matreslekten var en stor slekt som opprinnelig kom fra Matre i Masfjorden, men flyttet til Bertabakken i Åsane i 1884. Bestemor Nilska fikk åtte barn. Margit, Konstanse, Monrad, Ragnvald, Torstein, Torleif, Alfred og Henry. På tunet var det full, tradisjonell gardsdrift. Onnene var et lim som holdt familiene sammen og alle hadde sine arbeidsoppgaver. Ungene lærte å kjøre traktor fra de var 6 år gamle og måtte stadig passe på at ikke lensmannen var på veien samtidig.

Onkel Norman hadde butikk og der var det alltid masse levende liv. Åpnet presis klokken 8, de voksne pratet og gjorde handel, ungene satt på krakken og hørte på. Og hjalp til der det trengs. Onkel Norman var opptatt av at Steinar skulle lære seg å sykle. Mest av alt, skjønte Steinar i etterkant, fordi da kunne han hjelpe til med levering av varer og post.

Det var skole annenhver dag. To årskull delte klasserom, bare første klasse gikk alene. Steinar begynte på skolen i 1957. Skolen hadde to klasserom, sløydsal, utedo, jentedo, guttedo og vedskjul. Mons Risøy hadde storskolen og var en fantastisk pedagog. De reiste med tog på klassetur til Oslo, hvor de besøkte Stortinget og den balsamerte Kong Haakon.

Matre Transport var eid av Steinar sin onkel, Monrad. Varetransporten var ukentlig innom butikken til Norman, butikken på Langeland, kjøttforretningen til Selvik, kolonialen til Nils, jernvarebutikken til Vikne, Magnussen sin fiskebutikk i Salhus og butikken til Johnsen. Det ble kjørt ullballer på flere hundre kilo til Salhus Trikotasjefabrikk. Steinar var ofte med på bytur med onkel Monrad. Murens Vognstasjon var fast møteplass i byen.

Som 16 åring skal Steinar ta førerkort for traktor hos Gåssand på Biltilsynet bak bystasjonen. Han kjører alene traktoren inn, uten å bli sett. Gåssand ber ham kjøre en runde rundt kvartalet mens han følger med fra vinduet. Hjem igjen har Steinar traktorhengeren full av sand, etter avtale med onkel Monrad.

Bestemor Nilska var en trygghet i familien. Og sovnet stille inn mens 13 år gamle Steinar leste julekort for henne, uten at han faktisk visste. Hun svøpes på tunet, alle åtte barna hennes er samlet tett inntil, hun lå i åpen kiste. To dager etterpå ble bestemor Nilska begravet i Åsane kirke. Det er et fint minne.

Logg: Barbro Matre

Stikkord om innhaldet i intervjuet:

(Tala til venstre er tidskodar - minutt og sekund frå start. Blå tidskodar er klikkbare.

Du kan laga eigne peikarar ved å erstatta minutt (m) og sekund (s) i denne nettadressa:

https://vimeo.com/358595357#t=35m40s)

Utskriftsvenleg stikkordsliste