Dag Vige

Dag Vige ble valgt inn i Bystyret i Kristiansand for partiet Venstre i 1987, og har siden vært en av partiets mest sentrale lokalpolitikere. Han er lærer, sosiallærer og elevombud. (mer på Venstres side).

(Da intervjuet ble tatt opp, kom han rett fra farens dødsleie. Han forklarer her hvorfor han likevel valgte å gjennomføre intervjuet)

En av hans første saker som politiker var driften av Kristiansand Energiverk. Han tok initiativ til og deltok i et rasjonaliseringsutvalg som gikk gjennom KEVs organisasjon. Eksterne eksperter viste bl.a. Hvordan inntektene kunne økes medmillionbeløp bare ved å endre rutinene for fakturering (cash flow). Han mener at KEV var godt forberedt da energiloven kom. Han mener også at det var en fordel at det kom en ny direktør (Jan Pedersen) omtrent samtidig med den nye loven.

Han forklarer sitt sitt grunnleggende samfunnssyn - «den integrerte samfunnsmodellen» - som et samvirke mellom politikere og eksperter, der politikerne vedtar de store linjene og ekspertene (forvaltninga) gjennomfører det i praksis. Det vførste han gjorde da han ble valgt, var å selge trebåten og kjøpe plastbåt. Han forsto at det kom til å kreve mye av hans fritid.

Han husker ikke noen store uenigheter i bystyret om å omdanne KEV til aksjeselskap. Han husker at Alf Holmelid (SV) var imot og at Harald Sødal (KrF) var skeptisk, men husker ellers ingen store diskusjoner. Den store enigheten kan ha gjort at det var lite debatt, men han mener ikke at prosessen var udemokratisk. Debatten om salg var derimot svært heftig.

Vige er en av dem som faktisk leste Richard Floridas bok. Han minner om at det var FN (UN Habitat) som gav boka om kreativitetens betydning for byutvikling. Han nevner avsetteingen av bygningsmassen på Odderøya til kreative næringer som eksempel på hvordan denne tankegangen ble iverksatt før etableringen av Cultiva. Vige definerer kultur som «det å dyrke menneskelivet – ikke bare sang og musikk». I perioden (1990-2017) har Kristiansand utviklet et radikalt større mangfold. En diskusjon om Cultivas resultater kunne vært interessant – men den må ikke bare handle om forretningsmessige resultater – den må også ta med mangfoldselemtet. Det var det som var essensen i idéen.

I dag (våren 2017) har Kristiansand tre tunge sentra i kulturlivet – kommunen, Cultiva og Kilden. De burde komme sammen minst en gang i året for å samkjøre seg.

«Kunstneropprøret» mot Cultiva (2010) var verdifullt, fordi det skjerpa Cultiva. Men så døde det bort. «Jeg liker at folk er kitiske. Men det må også kunne diskuteres konstruktivt – hva gjør vi nå? Vi har jo Cultiva – hvordan kan vi utnytte det?»

Opptaket ble gjort i Kristiansand 24. april 2017. Intervjuer var Bjørn Enes

Logg-DagVige.pdf

Dag Vige, 24. april 2017: