Wilhelm Alexander "Nikke" Holm

Publiseringsdato: 11.nov.2019 10:27:24

Nikke ble født i 1950, oppvokst i Oslo, henholdsvis i Gamlebyen og på Ekeberg. Han vokste opp sammen med mor og far, til han var 10 år gammel. Da døde faren, noe som var et stort tap for ham. Moren jobbet og mye av tiden var Nikke hos bestemoren og bestefaren som bodde like i nærheten. Han var ofte med bestemor og handlet, i Drammen og i Tønsberg. Hos besteforeldrene møtte han mange reisende folk og der lærte han også romani. Nikke var stolt av å være av romanislekt og lot seg ikke pille på nesen. Faren sa tidlig til ham at “større dem er, tyngre detter dem” og dette har Nikke levd uredd etter hele livet.

Nikke ble sammen med kona Bjørg i 1966 og han takker henne for alt. Sammen har de tre barn, sju barnebarn, ett oldebarn og ett oldebarn på vei. Noen snakker romani, noen ikke. Nikke har også ei søster, Greta (1952) han møtte for første gang i voksen alder.

I 1974 flyttet Nikke, Bjørg og ungene til arbeidskolonien på Svanviken hvor de bodde i 3.5 år. Ungene gikk på skole og i barnehage, mens Nikke jobbet som sveiser. Senere tok Nikke videreutdanning i sveising i Kristiansund og har i tillegg flere sveisesertifikat. Etter oppholdet på Svanviken, fikk de sted å bo. Først hotell, deretter 3 år i Son, før de flyttet på Veitvet i 1982.

I store deler av livet har Nikke vært yrkessjåfør. Han har kjørt trailer i inn- og utland og kjørt drosje. Spenningen med å aldri vite hvor han skulle eller hvem som kom i drosjebilen, likte han veldig godt. Han hadde aldri villet drive med noe han ikke trivdes med. I dag er han nestleder i Landsorganisasjonen for Romanifolket (LOR) og engasjerer seg også på utstillingen "Latjo Drom - Romanifolkets/taternes kultur og historie" på Glomdalsmuseet.

Wilhelm Alexander "Nikke" Holm ble intervjuet av Lars Harstad og Linda Aleksandersen på Glomdalsmuseet i Elverum 13.10.2018 som del av et dokumentasjonsseminar i prosjektet Krafttak for muntlig historie.

Logg: Barbro Matre

<

Stikkord om innhaldet i intervjuet:

(Tala til venstre er tidskodar - timar, minutt og sekund frå start. Blå tidskodar er klikkbare.

Du kan laga eigne peikarar ved å erstatta timar (h), minutt (m) og sekund (s) i denne nettadressa:

https://vimeo.com/227415646#t=2h39m15s )

Hent utskriftsvennlig stikkordliste