Som et første utkast har jeg og Bjørn sett på et intervju av Egil Hansen Røstvær. Egil var på båt før han begynte på konstruksjonskontoret ved Bergens Mekaniske Verksteder – Skipsbyggeriet i 1975. På den tiden var norsk skipsbyggingsindustri på høyden sysselsettingsmessig, samtidig som verftene merket sterk utenlandsk konkurranse, spesielt fra japanske verft. Oppdrag for offshore aktivitet i Nordsjøen ble et alternativt marked, og BMV ble etter hvert mer omstilt mot denne virksomheten, ved konstruksjon og bygging av moduler til oljevirksomheten. Intervjuene kan sees i sin helhet her: https://www.memoar.no/sjoefart/roestvaer
Intervjuet er delt i to deler. Begge ble gjennomført i 2017, altså lenge før dette prosjektet. Likevel, det har vist seg å være et godt intervju for å «prøve» metoden vår, emneordene og den overordnende problemstillingen. Det er særlig det andre intervjuet som er aktuelt for vår tematikk, men samtidig er det viktig å få med all «bakgrunnsinformasjonen». Ikke bare vil det hjelpe fortelleren, eller informanten, å reflektere om hvordan en slik bakgrunn kan hjelpe når en arbeider i verft, men også for oss å plukke opp på slike tråder og utforske videre. Dette er en standard intervjuteknikk. Dessuten, vårt håp og ønske er at kildematerialet vi skaper gjennom å intervjue er at de skal lagres og benyttes i andre prosjekter, det er også en grunn til at vi gjennomfører såkalte livsløpsintervjuer.
I «verftsperioden» begynte Røstvær på tegnekontoret på BMV Solheimsviken. I førstninga tegnet han ut detaljtegninger i målestokk 1:10 som senere så ble brukt av platearbeidere til å brenne ut og sveise sammen moduler som så atter senere ble brakt ombord i nybygg (eller ombyggingsprosjekter.) Han nevner at hans bakgrunn på sjøen var noe som hjalp han på land. Senere fikk han slippe til med selvstendig konstruksjonsarbeid, der han tegna løsninger - han nevnte særlig fallreps-løsningen på et kystvaktskip.
Enda senere - da BMV begynte å ta oppdrag fra offshoreindustrien, fortsatte han med konstruksjonsarbeid. Men siden både myndighetskrav og kundekrav var betydelig strengere enn det som hadde vært vanlig i skipsbyggingsindustrien, forandret arbeidsorganiseringen seg ganske raskt i retning mer spesialisering og mer komplekse utviklings- og produksjonslinjer. Arbeidet ble også mer internasjonalisert, både samarbeid og konkurranse med utenlandske bedrifter ble vanligere. Det tvang det seg fram nye arbeidsmåter og stadig mer spesialisering. Røstværs vei i det “produksjonslandskapet” som vokste fram ble på hovedfeltet teknisk sikkerhet. Etter hvert som dette feltet vokste i størrelse og kompleksitet, spesialiserte han seg videre innen overflatebehandling, brannsikkerhet og etter hvert organiserte Helse- miljø og sikkerhetsarbeidet.
Han har interessante refleksjoner om arbeidskultur i ulike land og bedrifter, og han har refleksjoner om sammenhengen mellom sjøfartshistorie og verfts/leverandørindustriens historie. Mot slutten av andre intervju sier han at “petroleumshistorien har vokst ut av sjøfartshistorien”
Emneordliste - 02
Arbeidsforhold
Arbeidstid
Bestilling av stålmaterialer og utstyr
Brenning og tilskjæring av plater i skipsbyggerhall
By vs. Land
Bygging av seksjoner
Bøying av spant
Egalitært
Erfaringsbredde
Fast/deltid/kontrakt
Forberedelse til stabelavløp
Innovasjonsprosesser
Internasjonalisering
Kjønn
Kompetanseoverføring
Konstruksjon
Kontraktinngåelse – kontrahering
Kultur
Livshistorie
Lønn
Modernisering
Montering av seksjoner
Montering av stillaser på bedding
Mytedannelse
Nettverk
Nøkkelnæring
Oljesektoren
Oppmerking av plater og profiler i
Overflatebehandling
Rasjonalisering
Sammenstilling av deler på sveiseplan
Samskaping
Skipsbyggerhall
Spesialisering
Sveising
Sveising
Teknologiutvikling
Transport til bedding
Uformelle maktstrukturer
Utarbeidelse av arbeidstegninger
Yrkesmessig mobilitet
Økosystemer