Svein Indrelid

Intervjuet med arkeolog og forfatter Svein Indrelid handler om hans bok "Utvandrerne", som følger fire familier fra Indre Sogn som emigrerte til USA i 1844. Indrelid deler sin interesse for emigrasjonshistorie og diskuterer motivasjonen for emigrering, utfordringene på overfarten, og livet i Amerika. Han tar også opp temaer som forholdet til indianerne, borgerkrigen, og hvordan de norske emigrantene ble sett på i USA. Videoen gir et innblikk i emigrantenes erfaringer og Indrelids refleksjoner rundt deres liv. 

Tidskode - Stikkord om innholdet


00:00 - Sveins bakgrunn som arkeolog

04:11 - Studietiden

05:40 - Bokutgivelsen: Utvandrerne

09:02 - Kildematerialet

10:07 - Seilasen over Atlanterhavet

11:55 - Hvem var utvandrerne?

14:16 - Fra New York til Midtvesten

23:08 - Den amerikanske urbefolkningen

29:35 - Borgerkrigen

34:18 - Fra nordmenn til amerikanere

44:57 - Amerikanske perspektiver på Norge

49:34 - Innvandring og integrering, da og nå

51:25 - Norske tenåringer ved krigsfronten

56:34 - Forventninger og virkelighet i Midtvesten 

Svein Indrelid er arkeolog og forfatter, og i intervjuet forteller han om sin bok "Utvandrerne" og den norske emigrasjonshistorien. Han deler sin bakgrunn og interesse for kulturhistorie, som startet med arbeidet med bygdeboken for Flom, hans hjemby. Gjennom dette prosjektet ble han fascinert av historien til de som emigrerte, og han valgte å skrive om fire familier som forlot Indre Sogn for å starte et nytt liv i USA i 1844.

Boken skildrer emigrantenes reise over Atlanteren og deres liv i Midtvesten, og Indrelid diskuterer motivasjonen for at folk valgte å emigrere, som hovedsakelig for å gi etterkommerne bedre livsutsikter. Han beskriver de mange utfordringene emigrantene møtte, både under den vanskelige overfarten og i tilpasningen til det nye samfunnet i Amerika, som å bearbeide jord og integrere seg i en fremmed kultur.

Indrelid reflekterer også over emigrantenes forhold til den amerikanske urbefolkningen, borgerkrigen og hvordan de ble sett på av det amerikanske samfunnet. Selv om de ble ansett som pålitelige og arbeidsomme, ble de også ofte sett på som naive. Han diskuterer hvordan assimileringen i det amerikanske samfunnet var en gradvis prosess, og hvordan den varierte mellom generasjoner og ulike bosetninger.

Han deler også sine erfaringer med å finne enkeltpersoners historier, og hvordan mange emigranter var dårlig forberedt på forholdene de møtte i Amerika. Mange flyttet flere ganger før de fant et sted å slå seg til ro. De som senere reiste tilbake til Norge merket ofte en følelse av fremmedgjøring, da det norske samfunnet hadde forandret seg betydelig.