Ny-Krohnborg skole 100 år i 2024

Markerar 100 årsjubileum  med minneinnsamling

Ny-Krohnborg skoles 100 år lange årshistorie (1924-2024) er som ei "mikrohistorie", både om bydelens og  hele Bergens utvikling. Sammen med Memoar - norsk organisasjon for munnleg historiehar skolen samla laga 15 timar munnleg kjeldemateriale frå "manns minne" i 2024. Eldste forteljar er 98 år gamle Reidar Vetås - yngste 20 år gamle Jonas. Samlinga består av seks djupintervju med tidlegare elevar og lærarar og opptak av ein mimrekveld i Kultursalen (10. april 2024).  Eit snautt  to timar langt konsentrat av dette materialet vil bli publisert på jubileumsarrangementet den 11. juni 2024.   

Bybrannen i 1916 førte til ei veldig tilflytting til Solheimsviken, og da Ny-Krohnborg skole åpna i august 1924 var der alt over 1.100 elevar. 

Byggverket inneheldt 33 klasserom, hadde rikeleg med spesialrom og endåtil eit symjebasseng. «Nordens flottaste skule» sa nokre, og at det var ein av landets største og mest moderne skulebygg var heva over all tvil. Elevtalet steig fram til 1932, då var det 1872 elever der.   I dag er det 619 elever - men elevtalet er igjen på veg oppover. 


Djupintervju 

med 

enkeltpersonar:

(Passorda vil bli fjerna etter kvar som dei som har blitt intervjua gir sitt samtykke til det)

Intervju som er sperra med passord fram til skriftleg avtale om fjerning av passord er etablert; 

Vigdis:

Harald

Vellukka "mimrekveld" 15. april

Veldig godt frammøte av tidlegare elevar. Etter ei kort helseing frå rektor Bjørg Pedersen slapp ein "storm" av forteljingar laus. Eldste forteljar var 99 - yngste var 20.  Dei fleste var slik i alder at kvelden som heilskap gav eit veldig godt innblikk i skulens histoire og kultur på 1950 - 60 og 70-tal. Memoar gjorde op0ptak - og resultatet bli presentert den 11. juni i år. 

Sjå opptak: www.memoar.no/nkb/mimrekveld 

Sjøsettinger i Solheimsviken er også ein del av skolehistoria! 

Kom, hør og fortell - mandag 15. april kl 18! 

Vi inviterer alle som har gått på Ny-Krohnborg skole til minnedeling. Ordet vil være fritt for fortellinger om skolen,  om bydelen - om livet i Solheimsviken og Løvstkklien i manns og kvinnes minne! 

Memoar gjør opptak under møtet - for noen av fortellingene skal brukes under selve 100-årsmarkeringen den 10. juni. Og alle minnene skal bevares som kilder til byhistorien

Nye intervjuopptak i mai:

Memoar gjennomførte ein serie intervjuopptak den 19. april, men vil også gjerne gjere fleire. Vi vil gjerne intervjue folk på tomannshånd - om skoletida og oppvekst i bydelen. Det blir uformelle og hyggelige samtaler om tida som var. Se ledig tid i kalenderen nedenfor og meld deg på ved å sende en epost til bergen@memoar.no 

Hva skal intervjuene brukes til?

Først: Til jubileumsdagen 11. juni skal vi lage en "film" med mange korte utdrag fra intervjuene og fra minneselingskvelden.  Denne filmen skal gå på en skjerm i Kultursalen. På den måten deler vi historiene med alle som kommer på jubileumsdagen.

Deretter:  Så blir intervjuopptakene innlemmet i Memoars samling av muntlig Bergenshistorie. Når Byarkivet eller nasjonalbiblioteket er klare til å ta imot slikt kildemateriale, blir samlinga overført dit. 

Slik vil disse historiene også kunne brukes når skolen fyller 200 år!  

Du har kontroll:

Det er den som blir intervjua som bestemmer om opptaket kan brukes. Og du behøver ikke bestemme deg ikke før du har fått mulighet til å se opptaket.  

Vi lager først en skriftlig avtale om at Memoar kan gjøre opptak av intervjuet, gjøre det klar for bruk og sperre det med passord som bare den som har blitt intervjua får. 

Så - når den som har blitt intervjua har sett opptaket, ber vi om en ny avtale om at passordet kan fjernes.  Avtaleformularet er her.