Lemis Alshehan

For Lemis Alshehan er det viktig at familien samles rundt måltider. Det handler om mer enn bare næring.

Lemis Alshehan - Mat og meg - Memoar

Les mer

Lemis Alshehan er født i Aleppo, hun forteller at hun flyktet fra Syria på grunn av krig. Hun har nå bodd i Norge over seks år. INorge bor hun på strømmen sammen med sin mann og hennes syv barn.Når hun var liten flyttet hun og hennes familie til Algeria og bodde der i et par år. Etter at de flyttettilbakefra Algeria kom Lemis til Syria med mange nye tradisjoner. Hun forteller at maten var ganske annerledes i Algeria enn i Syria. Lham lahlou er en rett hun veldig godt husker fra Algeria. Det er en rett laget av dadler, kjøtt, kanel og sukker. Lham lahlou spises rundtspesiellehøytider. Lemis forteller tradisjonelle forskjeller i Norge og Syria. Hun forteller blant annet at risgrøten i Norge serveres varmtmed kanel, sukker og smør mens i Syria er det viktig atrisgrøtenerkald. Ifølge Syriske tradisjoner spises ikke grøten rundt spesielle høytider, men det er enspesielldessert rett forteller Lemis.Intervjuet er gjort hjemme hos Lemis den 1 desember 2021 og intervjuer er Zoha Nawaz 

Intervjulogg

00:00:01 Intervjuer introduserer 

00:00:16 Lemis forteller om seg selv

00:00:38 Når kom du fra Syria?

00:00:54 Forteller om hvor hun er født Aleppo. 

00:01:06 Pappa har doktorgrad i matematikk. 

00:01:12 Pappa flyttet fra Homs til Aleppo. 

00:02:01 Tradisjoner 

00:02:10 Tradisjonelle matretter 

00:02:20 Minne om mat Lham lahlou, dadler og kjøtt, ramadan 

00:03:09 Hjemmelaget gulrotsyltetøy.

00:03:16 Forteller oppskriften på gulrot syltetøy. 

00:04:20 Forskjellen med maten fra hjemlandet og her Norge Forskjell på norsk og utenlandske mat.

00:05:44 Elsker havregrøt, det har blitt en tradisjon. 

00:06:03 I Syria lagde vi suppe av havre, kjøtt og grønnsaker 

00:06:15 Forteller om tradisjonell dessert, som er risgrøt.

 00:06:47 Norsk/Syrisk risgrøt 

00:07:06 Matretter til høytidene Matretter på Eid 

00:07:18 Beskriver de ulike høytidene og matrettene. 

00:07:53 Oppskrift på retten kubba 

00:08:32 Høytiden Eid-al-adha Mat på Eid-al-adha 

00:09:00 Smaken kaffe Kaffe i Norge 

00:09:09 Smaken av kaffe første gang i Norge.

00:10:00Kaffe i Syria. 

00:10:20 Te, frokost, bruker ikke te poser. Bruker løs te. 

00:11:21 Forskjellige te typer/ smake Te uten smak, sitronblomst i te. 

00:12:18 Favoritt rett taco.

00:12:48 Syrisk favoritt/tradisjonelt mat, dolma Dolma.

00:13:16 Oppskrift på dolma.

00:13:46 Tabbouleh.

00:14:43 Takker for intervjue.