Henrik Manfredo

Henrik Manfredo - Korona - Memoar
Intervju 05.02.2021 med Cathrine Hasselberg
Til daglig jobber Henrik ved Cacadou bar i sentrum av Oslo, noe som betyr at han var med på to nedstengninger i fjor. Han kan fortelle om en hverdag som har blitt snudd på hodet etter det stadig ble innført nye smittervernsregler på jobb, samtidig som han flyttet til en ny leilighet og har blitt permittert to ganger.

les meir

Henrik mener de ulike smittevernstiltakene til slutt ble for strenge og ødela for både han og de som besøkte baren, og følte derfor en form for lettelse da den andre nedstengningen kom. Ifølge han var det nesten mer kjeft enn ros og ingen trivdes lenger i baren.

Selv om det i begynnelsen var ok å være permittert, ble det etterhvert ganske kjedelig, og ikke minst falt inntekten dramatisk. Det viste seg nemlig at tipspengene man tjener på å jobbe i bar ikke ble tatt med i beregningene i utbetalingene fra nav, noe som gjorde at han etter de første to ukene kun fikk inn 7000 kroner på kontoen. Henrik er ganske forbannet på dette da han personlig har havnet i gjeld pga mangel på inntekt men økning i utgifter (pga flytting som var planlagt før han ble permittert), og etterlyser en gjennomgang av dette.

For å bøte på mangel av inntekt hørte Henrik derfor etterhvert etter når kollegaene hans prøvde å pushe han til å skrive en bok - noe han hadde fabulert om de siste 20 årene. Boken heter “halve livet bak baren” og inneholder anekdoter, sitater og historier om de mange menneskemøtene han har merket seg opp gjennom tiden. Håpet nå er at boken skal hjelpe han å betale ned noe av gjelden han har opparbeidet seg, og det kan se ut til at planen fungerer. Henrik startet nemlig en Spleis (en online innsamling av penger) da han fikk med seg et forlag, og satte seg som mål å gå i null med utgiftene til å trykke boken. Per i dag har han fått inn 60% mer enn beløpet han ba om, og Spleisen skal etter planen avsluttes i dag. Men i tillegg til å potensielt dekke gjelden forteller også Henrik at boka først og fremst gir han noe å gjøre. Etter flere måneder uten jobb og med sosial nedstengning av Oslo mener han det er på høy tid å åpne igjen, ikke minst på grunn av psyken til alle som bor i byen. Han prøver å ikke kjenne for mye på det selv, men er redd det har vært hardt for mange og er spent på hva vi møter når samfunnet åpner opp igjen.