Save Brautaset

Save Brautaset - Korona - Memoar
Intervju 01.12.2021 med Cathrine Hasselberg
Save Brautaset har vært intervjuet tidligere av norsk folkemuseum og ble nå hentet inn igjen for å snakke om fremtiden. Til daglig har han friår, eller jobbeår som han kaller det, etter å ha fullført videregående skole i fjor. Save kan fortelle om en annerledes men veldig fin russetid som har fått nye ritualer pga pandemien.

Les Meir

Save kan fortelle om en annerledes men veldig fin russetid som har fått nye ritualer pga pandemien. Et av de er Russetelt som elevene setter opp ca 2 uker før russestart, og som inneholder anlegg og alt en vanlig russebuss inneholder. Ruseetelten settes opp på leide tomter, og gjerne i nærheten av hverandre, men det finnes også de som er i ulike områder.

Blant de største endringen det siste skoleåret peker Save på fraværsgrensa og innføringa av rettighetsfravær. Rettighetsfravær innebærer at det holder å ha vært nærkontakt eller ha symptomer på covid-19 for å få gyldig fravær. Ellers har flere elever blitt mer selvstendige tror Save, fordi de måtte styre hverdagen sin litt mer. Selv syns han det var deilig å kunne sove litt lenger, trene mer når han ville og gjøre skolearbeid når han selv ønsket. Dette mener han at han har tatt med seg inn i arbeidslivet, og føler seg mer sikker på egne valg nå enn før pandemien.

Save er opptatt av at alle må vaksinere seg for at vi skal kunne komme oss ut av pandemien, og da tenker han ikke bare på Norge, men også på andre land. Han tror vi vil måtte leve med covid-19 i hvertfall 5 år til, og dersom ikke de mektigste landene går sammen for å få rullet ut vaksinen i også fattigere land så vil det bare pågå enda lenger.

Save uttrykker bekymring spesielt for den yngre generasjonene hvor man ser at depresjon- og selvmordsstatistikken har blitt høyere under pandemien. Han tror yngre mennesker har mer behov for sosial omgang med hverandre enn eldre generasjoner. På den positive siden tror han lærere og andre har lært mer om teknologiske hjelpemidler som for eksempel videokonferanser, samtidig som de yngre har fått mer selvstendighet.