Runa Rogstad

Runa Rogstad forteller om første gang hun spiste taco på 1990-tallet.

Runa Rogstad - Mat og meg - Memoar

les mer

Runa Rogstad er 57 år og oppvokst på Gardermoen. Far var utdannet kokk, men mor lagde mesteparten av maten hjemme. Hun har alltid vært glad i å lage mat, både til familie og venner. Hun har levd hele livet i nærheten av hjemstedet og har mange minner om norsk tradisjonsmat og julemiddager på familiegården. Likevel husker hun godt middager med pizza og spagetti på 1970-tallet og introduksjonen av taco på 1990-tallet. Hun er glad i å reise og spise mat fra andre kulturer, og har flere minner fra utenlandsreiser hvor kulturforskjeller kom tydelig frem gjennom mat og drikke.

intervjulogg

00:00:00 Introduksjon mat og meg

00:00:29 Assosiasjoner til måltid, mat, samhold rundt bordet, middagsselskaper, middag som favorittmåltid,

00:01:45 Middager i barndommen, 1970-tallet, norsk tradisjonsmat, noen internasjonale impulser siden far var kokk, mor laget mest mat hjemme.

00:06:22 Minner om julemiddag fra barndommen og forandringer til i dag, familie på gård.

00:13:58 Minner om utendlandsk mat i Norge, første tacomiddag med meksikansk øl og tequila til rundt 1990

00:15:40 Minner om mat i utlandet, Biff Stroganoff på sydentur 1978, cola i snapsglass i Israel i 1992, kulturforskjeller, fikk matpakker fra båt fordi bakteriefloraen i maten i Israel og Egypt var så annerledes, gresk mat, Souvlaki.

00:24:23 Minner fra matlaging til egne barn, laget barnematen selv, datteren likte ikke melk og kastet opp av risengrynsgrøt, ny tradisjon med biff på lille julaften, barna fikk pannekaker hos mormor eller morfar siden det var så kjedelig å lage, barna likte ikke blodklubb.

00:29:47 Tradisjonen med blodklubb, minner om at storfamilien samlet seg for blodklubb på familiegården i barndommen, fokus på å ikke sløse.

00:32:08 Refleksjoner rundt endringer i norsk matkultur, fremveksten av ferdigmat, nå blitt trendy å lage mat.

00:36:25 Navn på forteller og intervjuer.