Dag Stenvoll

Tangoentusiast med sterk relasjon til Ukraina

Dag Stenvoll - Det store vi/ Ukraina - Memoar
26.04.22
Dag omtalar Ukraina som sin andre heim. Med ei sterk interesse for tangomusikk og dans og reiser over mange år, har han fått fleire vener og kjenningar der.

Les meir

Dag Stenvoll jobber ved Høgskulen i Bergen. Han har hatt kontakt med Ukraina gjennom tangomiljøet i 7-8 år, og har vært i landet en rekke ganger. Han forteller om sin opplevelse av Ukraina, og om det han har sett av spenninger mellom russisktalende og andre ukrainere. Stenvoll kan noe russisk, men lærer nå ukrainsk med bakgrunn i krigen.


I intervjuet snakker han om opplevelsen av den russiske invasjonen, som noen utenfor landet med ukrainske venner og et forhold til Ukraina. Stenvoll forteller også om solidaritetsarrangement og innslamlinger til Ukraina han har vært med på. Stenvoll har også tatt imot flyktninger i eget hjem, og snakker om sine opplevelser rundt dette. Vi får også høre litt om hvordan han oppfatter kulturforskjeller mellom nordmenn og ukrainere.

Logg og sammendrag av Henrik Nordhus.

intervjuLOGG

00:00 Dag Stenvoll, opprinnelig fra Tromsø. Bodd i Bergen i 30 år. Jobber på Høyskolen som forsker.

01:00 Har et forhold til Ukraina gjennom tangomiljøet. Har hatt interesse for Øst-Europa. Kan noe russisk. Var første gang i Ukraina på tangofestival. Vært i Ukraina 7-8 ganger siden.

02:10 De mest ivrige tangodanserne drar på dansetilstelninger internasjonalt. Mye tango i Ukraina.

03:24 Vært flere ganger det siste året. To uker rundt nyttår (2021/-22)

04:26 Snakker engelsk i tangomiljøet, det går fint. Han kan litt russisk, og bruker også det. Blitt mindre greit å snakke russisk siden 2014 i Vest-Ukraina. Fikk høre om dette fra en russisk danser, som mente det var bedre å snakke engelsk.

06:40 Bruk av russisk språk og andre levninger fra Sovjet-tiden har vært problematisk også før 2014. Putin legitimert krigen med å skulle redde russere i Ukraina.

10:37 Husker opptakten til krigen. Da han var i Ukraina i januar, regnet folk med at det bare var sabelrasling fra Russisk side. Covid var et større tema. Uka før invasjonen ante han at det kom til å skje. Hadde vært i Kyiv like før, og det føltes ekkelt å høre om invasjonen.

12:32 Kyiv en typisk sentraleuropeisk by. Veldig urbant. Som å være i andre europeiske byer.

13:26 Slet med søvn og med å klare å jobbe i et par uker. Kjente ingen som ble direkte rammet. Noen kjente flyktet. Har hundre ukrainske venner, og får oppdateringer hele tiden. Sluttet å se nyheter, har gått bedre.

15:14 Føltes absurd å være i 50-årslag et par dager etter invasjonen. Følelse av å ikke kunne gjøre noe. Vært med å arrangere innsamling og solidaritetsarrangement i tangoklubben i Bergen. Fikk inn 20.000,- den kvelden. Har inntrykk av at ukrainere føler de har mye støtte internasjonalt.

17:12 Hatt arrangement for Syria og Jemen før. Fulgt det opp mer med Ukraina-arrangementet med å poste på Facebook om muligheter til å donere. Samlet inn til humanitære formål, ikke militære. Ikke mot det, men mener det er mange andre som står for det.

19:15 Gruppe på Facebook opprettet av polske tangodansere. Jobber med å hjelpe ukrainske flyktninger. Han tilbød et sted å bo. Har hatt fem ukrainere boende en periode. Tre av dem dro hjem, rolig i området de kom fra. Har boende en 15-åring med bestemor hos seg nå. Ble ordnet gjennom kjente i tangomiljøet. 15-åringen går på Katedralskolen i Bergen. Kom uten faren, siden det var forbudt for ham å reise ut. Moren og hennes nåværende mann i Tyrkia. Flyktninger som ordner bolig privat er ikke prioritert i Bergens bosettingsordning.

22:45 Føles rart å ha i utganskpunktet ukjente mennesker boende, men blir kjent med dem.

23:25 Kjenner best en gruppe russiske dansere i Russland i St. Petersburg. Har nå ikke mulighet til å reise ut. De er mot Putin. En arrestert for å demonstrere, men slapp fengselsstraff. De mener å demonstrere ikke er verdt konsekvensene. Ikke effektivt og for få som demonstrerer. Flere sanksjonsmuligheter, kan blant annet miste foreldrerett til barna.

25:16 Har inntrykk av at de fleste russerne er preget av flere tiår med propaganda. Kjenner også noen forskningskolleger som har kommet seg ut fra Russland.

26:28 Kjenner et par stykker i tangomiljøet i Bergen fra Russland og Ukraina, men kjenner dem ikke godt. Stenvoll har lært noe ukrainsk gjennom duolingo. Likner russisk, men mer forskjeller enn mellom norsk og svensk. Det at han lærer ukrainsk har sammenheng med krigen. Et tegn på at han bryr seg. Ønsker å kunne snakke ukrainsk, ikke russisk, når han en gang er tilbake i Ukraina.

28:50 Har 4-5 ukrainske venner han har jevnlig kontakt med. Kjenner en i tangomiljøet fra Kyiv, og hun har hatt arrangementer etter krigen begynte. Skape en slags hverdag.

30:16 Laget online tangoarrangement for fred. Tekst om temaet. En del tango handler om krig, mye spilt inn under verdenskrigene. Ville finne tango fra Ukraina, en del av dem fra sovjettida. Ble kontroversielt, fikk mye kritikk. Endte med å avlyse.

32:12 Mye sterke følelser rundt språk og historie fra Sovjet-tiden. Er en del historierevisjonisme, men forståelig utfra situasjonen.

33:07 Sikker på at situasjonen blir normal igjen. Russerne vil ikke klare å ta hele landet. Regner med blir et delt land, med noen deler okkupert, slik det har vært en periode. Pandemien hadde vært vanskelig for Ukraina, og så kom krigen.

35:00 Veldig klart hvem man skal holde med i denne konflikten. Føles også nært, selv for mange som ikke har vært der. Stort arrangement. Håper det kan spille over til andre saker. Folk har fordommer mot Øst-Europa, så ingen selvfølge at folk engasjerer seg.

36:30 Inderlig gjestfrihet blant ukrainere. Stenvoll har erfaring fra de store byene, kan være annerledes på landsbygda. Sammenlikner med hvordan det pleide å være i Nord-Norge tidligere med gjestfriheten.

37:46 Generasjonsforskjeller, spesielt knyttet til de som hadde opplevd Sovjettida. Sterke kjønnsroller. Bemerker at det er kulturforskjeller alle steder.